"Το μυαλό του παιδιού δεν είναι δοχείο που πρέπει να το γεμίσεις αλλά φωτιά που πρέπει να την ανάψεις". Πλούταρχος

Παραδειγματική ανάπτυξη θέματος


Διάρθρωση

Θέμα: Η τηλεόραση δεν είναι ούτε καλή ούτε κακή. Εμείς την χρησιμοποιούμε καλά ή κακά και την κάνουμε τέτοια. Ποια είναι η άποψή σας; Συμφωνείτε ή διαφωνείτε.    1


 

  Θέμα: Η τηλεόραση δεν είναι ούτε καλή ούτε κακή. Εμείς την χρησιμοποιούμε καλά ή κακά και την κάνουμε τέτοια. Ποια είναι η άποψή σας; Συμφωνείτε ή διαφωνείτε.

Πρόλογος

   Στη σημερινή τεχνολογική εποχή είναι δύσκολο να βρεις σπίτι χωρίς ούτε μια τηλεόραση - τουλάχιστον στον λεγόμενο «αναπτυγμένο» κόσμο. Όλοι μας περνάμε κάποιο μέρος του ελεύθερού μας χρόνου παρακολουθώντας τηλεόραση.
   Η τηλεόραση ξεκίνησε σαν μέσο επικοινωνίας για βιομηχανική χρήση. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο όμως, η τηλεόραση χρησιμοποιήθηκε για ενημερωτικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς, κυρίως όμως σαν προϊόν με σκοπό το οικονομικό κέρδος από τους επιχειρηματίες.
    Στη μορφή που έχει πάρει σήμερα η τηλεόραση υπάρχουν πλεονεκτήματα καθώς όμως και αδυναμίες.

Θετικά

  Εξετάζοντας τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα της τηλεόρασης, θα διαπίστωνε κανείς, ότι η τηλεόραση μειώνει τις αποστάσεις και μπορεί κανείς να έχει ενημέρωση για τις εξελίξεις σύντομα από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου μέσω των ανταποκρίσεων ή μέσω ζωντανών συνδέσεων.
   Η τηλεόραση είναι ένα ψυχαγωγικό μέσο. Μέσα από τα εκατοντάδες ψυχαγωγικά προγράμματα όπως τηλεοπτικές σειρές, τηλεπαιχνίδια, ψυχαγωγικές εκπομπές, οι άνθρωποι μπορούν να περάσουν ευχάριστα τον ελεύθερό τους χρόνο
  Λόγω της αμεσότητάς της, η τηλεόραση μπορεί να αποτελέσει μέσο για την μόρφωση, την εκπαίδευση και την επιμόρφωση των ανθρώπων μέσα από τα πάσης φύσεως ντοκιμαντέρ ή μέσω του προγράμματος της εκπαιδευτικής τηλεόρασης.
  Το τηλεοπτικό μέσο μπορεί να ευαισθητοποιήσει πιο εύκολα την κοινή γνώμη σε ανθρωπιστικά ζητήματα όπως για παράδειγμα μέσω των τηλε-μαραθώνιων για τη συγκέντρωση χρημάτων υπέρ κοινωφελών* ιδρυμάτων ή ζητώντας την συνδρομή των τηλεθεατών για την ανεύρεση* κάποιου εξαφανισμένου ενηλίκου ή παιδιού ή κάποιου επικίνδυνου εγκληματία.
  Δυστυχώς η σημερινή κοινωνία αποξενώνει* τα άτομα που την απαρτίζουν με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι άνθρωποι να ανήκουν στην κατηγορία των μοναχικών, ιδιαίτερα τα ηλικιωμένα άτομα. Η τηλεόραση αποτελεί έναν τρόπο παρηγοριάς, έναν τρόπο να σπάει η μοναξιά που βιώνουν τα άτομα αυτά.
  Η τηλεόραση αποτελεί κι ένα μέσο διαφήμισης. Γίνεται να δυνατό το καταναλωτικό κοινό να μάθει για νέα προϊόντα (μέσω της διαφήμισης) και να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει αγοράζοντάς τα.
  Η τηλεόραση μπορεί να προάγει τη δημοκρατία επειδή αποτελεί μέσω ελέγχου της πολιτικής εξουσίας. Μπορεί κάνει γνωστές στους πολίτες τυχόν παρανομίες της πολιτικής εξουσίας και να πιέσει για την απόδοση δικαιοσύνης.

Αρνητικά

Απ' την άλλη μεριά όμως, το τηλεοπτικό μέσο έχει τη δύναμη να βλάψει την κοινωνία αντί να την προάγει*.
    Λόγω της μεγάλης της δύναμης, η τηλεόραση από μέσο ενημέρωσης μπορεί πολύ εύκολα να μετατραπεί σε μέσο προπαγάνδας* από αυτούς που την ελέγχουν, δηλαδή τις κυβερνήσεις και τους επιχειρηματίες.
    Πολύ εύκολα επίσης η τηλεόραση, μπορεί να μετατραπεί σε όργανο «πλύσης» εγκεφάλου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο βομβαρδισμός από διαφημίσεις που δεχόμαστε παρακολουθώντας κάποιο τηλεοπτικό πρόγραμμα. Λόγω της συνεχούς προβολής μπορεί να παρασυρθούμε και να αγοράζουμε πράγματα που στην πραγματικότητα δεν χρειαζόμαστε.
     Ενώ η τηλεόραση θα πρέπει να είναι όργανο άσκησης ελέγχου της πολιτικής εξουσίας, δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να συμπράττει με την εξουσία και δημοσιογράφοι που εμφανίζονται στους δέκτες μας να έχουν μετατραπεί σε ένα είδος κυβερνητικού εκπροσώπου ή να συγκαλύπτουν* σκάνδαλα.
     Αν και ένας από τους ρόλους της τηλεόρασης είναι η ψυχαγωγία, τα πραγματικά ψυχαγωγικά προγράμματα είναι λίγα. Συνήθως προβάλλονται προγράμματα, σειρές και ταινίες που είτε προβάλλουν υπερβολικά την βία, το σεξ και τη βωμολοχία είτε είναι τρομερά επικίνδυνα εθίζοντας* τους ανθρώπους στην αποδοχή της παρακολούθησης της προσωπικής τους ζωής από τρίτους (π.χ. το big brother).
     Η μόρφωση και η επιμόρφωση των ανθρώπων κατά τη διάρκεια του βίου τους είναι μια από τις λειτουργίες της τηλεόρασης όμως, είτε τα προγράμματα που προβάλλονται είναι λίγα και συνήθως μόνο στην κρατική τηλεόραση είτε οι ώρες προβολής τους είναι ακατάλληλες (υπερβολικά πρωί ή υπερβολικά βράδυ).
     Η τηλεόραση απορροφά όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του ελεύθερου χρόνου με αποτέλεσμα την έλλειψη επικοινωνίας και την αποξένωση όχι μόνο από τρίτους (φίλους, συγγενείς, γνωστούς)-αφού προτιμάται η παραμονή στο σπίτι και η παρακολούθηση τηλεόρασης από την ανταλλαγή επισκέψεων ή τις κοινές εξόδους-αλλά και μέσα στα μέλη μιας οικογένειας, αφού δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο, όλα τα μέλη της οικογένειας να παρακολουθούν τηλεόραση χωρίς να ανταλλάσσουν ούτε μια κουβέντα.
      Έχει διατυπωθεί η πρόταση ότι τηλεόραση δεν είναι ούτε καλή ούτε κακή. Εμείς την κάνουμε καλή ή κακή ανάλογα με τη χρήση που της κάνουμε.

Διατύπωση άποψης

    Η παραπάνω άποψη αποδίδει , κατά την προσωπική εκτίμηση, μια μεγάλη αλήθεια.

Επιχειρηματολογία

    Πράγματι, αν το καλοσκεφτεί κανείς η τηλεόραση, σαν μέσο ενημέρωσης, δεν είναι τίποτε άλλο από μια άψυχες συσκευές (δέκτες, μικρόφωνα, κεραίες, κάμερες). Πως θα μπορούσε να είναι καλή ή κακή αφού δεν έχει τη δική της βούληση*; Άρα η ποιότητά της εξαρτάται από τη χρήση που της κάνουν οι άνθρωποι, δηλαδή όλοι εμείς.
    Η τηλεόραση είναι ένα τεχνολογικό επίτευγμα*. Ο σκοπός και ο ρόλος της τεχνολογίας είναι η καλυτέρευση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου και η διευκόλυνσή του (με εξαίρεση ίσως τη στρατιωτική τεχνολογία). Αν όμως η χρήση της τεχνολογίας και των επιτευγμάτων της από τους τελικούς χρήστες δεν είναι σωστή, δεν φταίει η ίδια η τεχνολογία ούτε τα προϊόντα της.
    Η τηλεόραση λόγω της ευρείας αποδοχής της έχει τεράστια δύναμη να επηρεάζει τους ανθρώπους. Εάν αυτοί που διαχειρίζονται την τηλεόραση (πολιτική εξουσία, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι) κάνουν κατάχρηση αυτής της δύναμης αυτής και τη χρησιμοποιούν για ιδιοτελείς* σκοπούς, υπεύθυνοι είναι οι διαχειριστές του τηλεοπτικού μέσου και όχι το ίδιο το μέσο. Τίθεται επομένως πάλι θέμα χρήσης και διαχείρισης.
    Αν οι ίδιοι οι τηλεθεατές δεν διαθέτουν την ικανότητα ή την παιδεία να κρατούν κριτική στάση απέναντι στην τηλεόραση και σ' αυτά που προβάλλει, δεν είναι υπευθυνότητα του τηλεοπτικού μέσου αλλά των ίδιων των τηλεθεατών και κυρίως της οικογένειας και του κράτους που είναι υπεύθυνοι για τη διαπαιδαγώγηση των ανθρώπων.
    Παρατηρώντας κανείς τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της τηλεόρασης θα διαπιστώσει ότι στον ίδιο τομέα που η τηλεόραση συμβάλλει* θετικά, ταυτόχρονα μπορεί να συμβάλλει και αρνητικά όπως για παράδειγμα στον τομέα της ψυχαγωγίας: από τη μια συμβάλλει θετικά με ψυχαγωγικά προγράμματα που προβάλλει, απ' την άλλη όμως, συμβάλλει και αρνητικά γιατί η ποιότητα των προγραμμάτων που προβάλλει είναι χαμηλή. Συνεπώς, είναι θέμα χρήσης του μέσου. Πάλι επομένως, είναι θέμα χρήσης της τηλεόρασης.

Επίλογος

     Συνοψίζοντας*, θα μπορούσε να πει κανείς, ότι η τηλεόραση είναι ένα μέσο με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της όμως, τα δημιουργούν οι άνθρωποι με τη χρήση που της κάνουν.

Λεξιλόγιο

  1. Κοινωφελών = ο Κοινωφελής =>Αυτός που εργάζεται για το κοινό όφελος (καλό)
  2. Ανεύρεση = Το βρεις κάποιον ή κάτι που έχει χαθεί, εξαφανιστεί.
  3. Αποξενώνει = Κάνω κάποιον να νιώθει μόνος, ξένος.
  4. Προάγει = Βοηθά, βελτιώνει.
  5. Προπαγάνδα = Το να υποστηρίζεις μια άποψη παρουσιάζοντας μόνο μια πλευρά των πραγμάτων ή βασιζόμενος σε ψέματα.
  6. Συγκαλύπτουν= κουκουλώνουν, βοηθούν στο να μη φανερωθεί κάτι
  7. Εθίζοντας = κάνοντας κάποιον να συνηθίζει κάτι.
  8. Βούληση = θέληση
  9. Επίτευγμα = κατόρθωμα
  10. Ιδιοτελείς = ο ιδιοτελής =>Αυτός που στοχεύει μόνο στο προσωπικό κέρδος.
  11. Συμβάλλει = βοηθά
  12. Συνοψίζοντας = Ανακεφαλαιώνοντας, ξαναθυμίζοντας κάτι με περιληπτικό τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για τα σχόλιά σας. Παρακαλούμε να τηρείτε τους κανόνες καλής διαδικτυακής συμπεριφοράς.
Σχόλια άκομψα, προσβλητικά ή άσχετα με το περιεχόμενο του παρόντος ιστολογίου θα διαγράφονται.