"Το μυαλό του παιδιού δεν είναι δοχείο που πρέπει να το γεμίσεις αλλά φωτιά που πρέπει να την ανάψεις". Πλούταρχος

19 Μαΐου-Αφιέρωμα στην γενοκτονία των Ποντίων

Οι Έλληνες είχαν μακραίωνη παρουσία στις πάρακτιες ασιατικές περιοχές του Ευξείνου Πόντου. Από τα αρχαία χρόνια μέχρι τις αρχές του προηγούμενου αιώνα  η υπήρχε αδιάκοπη ελληνική παρουσία προκοπή και πρόοδος. Ας μην ξεχνάμε αυτά που μάθαμε φέτος για την αυτοκρατορία της Τραπεζούντας, (ένα από τα κράτη που προέκυψαν μετά την άλωση της Πόλης από τους σταυροφόρους  το 1204). Η αυτοκρατορία της Τραπεζούντας άκμασε.
Αλλά και αργότερα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ο Πόντος (η περιοχή γύρω από τη νότια ακτή του Ευξείνου Πόντου) προόδευσε στο εμπόριο και τα γράμματα.
Αυτή παρουσία  του Ποντιακού ελληνισμού διακόπηκε βίαια από τους Τούρκους.
Στις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ (Ατατούρκ) αποβιβάζεται στη Σαμψούντα  με στρατό, για να ξεκινήσει την άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας, υπό την καθοδήγηση των γερμανών και σοβιετικών συμβούλων του.
Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τους 200.000, ενώ κάποιοι ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 350.000.
Όσοι γλίτωσαν από το τουρκικό σπαθί κατέφυγαν ως πρόσφυγες στη Νότια Ρωσία, ενώ γύρω στις 400.000 ήλθαν στην Ελλάδα. Με τις γνώσεις και το έργο τους συνεισέφεραν τα μέγιστα στην ανόρθωση του φτωχού και εξαντλημένου εκείνη την εποχή ελληνικού κράτους και άλλαξαν τις πληθυσμιακές ισορροπίες στη Βόρειο Ελλάδα.
Με αρκετή, ομολογουμένως, καθυστέρηση, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα στις 24 Φεβρουαρίου 1994 την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Το παρακάτω βίντεο αποτελεί αφιέρωμα για τη γενοκτονία του Ποντιακού ελληνισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για τα σχόλιά σας. Παρακαλούμε να τηρείτε τους κανόνες καλής διαδικτυακής συμπεριφοράς.
Σχόλια άκομψα, προσβλητικά ή άσχετα με το περιεχόμενο του παρόντος ιστολογίου θα διαγράφονται.