"Το μυαλό του παιδιού δεν είναι δοχείο που πρέπει να το γεμίσεις αλλά φωτιά που πρέπει να την ανάψεις". Πλούταρχος

Η ρομποτική σήμερα

Η ρομποτική είναι η επιστήμη που ασχολείται με το σχεδιασμό και την κατασκευή ρομπότ. Παρακάτω θα δείτε μερικά βίντεο με τις εξελίξεις στην συγχρονη ρομποτική. Όχι δεν είναι ειδικά εφέ από ταινία επιστημονικής φαντασίας! Είναι πραγματικότητα!

Big dog: Robot που σχεδιάζεται για τον αμερικανικό στρατό το οποίο μπορεί να μεταφέρει πολεμοφόδια σε στρατιώτες που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές, εκεί που δεν μπορούν να φτάσουν τα φορτηγά και τα αυτοκίνητα του αμερικανικού στρατού. Ζυγίζει 109 κιλά και μπορεί να μεταφέρει βάρος 150 κιλών.

Σχόλιο: Δεν θα ήταν πιο φτηνό να χρησιμοποιούνται σε δύβατα εδάφη μουλάρια, όπως γίνονταν στο παρελθόν;




Asimo: Ρομπότ που έχει κατασκευαστεί από τη Honda και μιμείται  τις ανθρώπινες κινήσεις. Έχει ύψος 1,30 μ. και βάρος 54 κιλά. Μέχρι στιγμής είναι το ρομπότ που μπορεί και περπατάει με τον πιο φυσικό τρόπο




Τεχνητό δέρμα
Ερευνητές του πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ, κατάφεραν να δημιουργήσουν το "e-skin" ένα ηλεκτρονικό δέρμα που θα μπορεί να επιτρέψει στα ρομπότ να χρησιμοποιούν τα χέρια τους σαν να ήταν άνθρωποι. Η μέθοδος και οι εφαρμογές του επιτεύγματός τους

Ένα νέο τεχνητό ηλεκτρονικό δέρμα (e-skin), που κατασκευάστηκε από εύκαμπτα υλικά ημιαγωγών, μπορεί να αισθανθεί το άγγιγμα και την πίεση πάνω του, ένα επίτευγμα το οποίο μπορεί να επιτρέψει σε ένα ρομπότ επόμενης γενιάς να έχει τόσο ευαίσθητη λαβή, ώστε να κρατά ένα αυγό στο χέρι του χωρίς να το σπάει, αλλά και τόσο γερή, ώστε να κρατά σταθερά το τηγάνι.


Εξωσκελετοί

Οι Εξωσκετλετοί είναι τομέας της ρομποτικής που ασχολείται με την κατασκευή σκελετών οι οποίοι "φοριούνται" εξωτερικά και οι οποίοι μεγιστοποιούν τις ανθρώπινες ιδιότητες (π.χ. μπορούμε να σηκώνουμε παραπάνω βάρος χωρίς πολύ κόπο ή να τρέχουμε πιο γρήγορα χωρίς όμως να νιώθουμε κούραση ή άτομα με κινητικές δυσκολίες να μπορούν να περπατάνε. Παρακάτω θα βρείτε μερικές εφαρμογές  εξωσκελετών:

Ήξερες ότι:
Η λέξη ρομπότ προέρχεται από το σλαβικό robota που σημαίνει εργασία. Καθιερώθηκε ως όρος με την σημερινή του έννοια το 1920 από τον Τσέχο θεατρικό συγγραφέα Karel Čapek στο έργο του "R.U.R." (Rossum's Universal Robots), όπου σατιρίζει την εξάρτηση της κοινωνίας από τους μηχανικούς εργάτες (ρομπότ) της τεχνολογικής εξέλιξης και που τελικά εξοντώνουν τους δημιουργούς τους. Σε πολλές σύγχρονες σλαβικές γλώσσες (πχ την πολωνική) χρησιμοποιείται σαν έκφραση της καθημερινότητας με την έννοια της σκληρής δουλειάς (αντίστοιχο του χαμαλίκι)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για τα σχόλιά σας. Παρακαλούμε να τηρείτε τους κανόνες καλής διαδικτυακής συμπεριφοράς.
Σχόλια άκομψα, προσβλητικά ή άσχετα με το περιεχόμενο του παρόντος ιστολογίου θα διαγράφονται.