Ο Ιουστινιανός
Ο Ιουστινιανός Α' (Λατινικά: Flavius Petrus Sabbatius Iustinianus, 11 Μαΐου
483-14 Νοεμβρίου
565), γνωστός και ως Μέγας Ιουστινιανός, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Ρωμαίους αυτοκράτορες της Ανατολής, κυβερνώντας από το 527 έως το 565.
Τα πρώτα χρόνια 483-14 Νοεμβρίου
565), γνωστός και ως Μέγας Ιουστινιανός, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Ρωμαίους αυτοκράτορες της Ανατολής, κυβερνώντας από το 527 έως το 565.
Ο Ιουστινιανός ήταν ιλλυρικής καταγωγής (ή κατ' άλλους σλαβικής). Τον πατέρα του τον έλεγαν Ιστόκ και το πραγματικό του όνομα ήταν Ουπράβδα. Άλλαξε το όνομα του σε Ιουστινιανός εξαιτίας του θείου του.
Ο θείος του Ιουστινιανού κατατάχθηκε στον ρωμαϊκό στρατό υιοθέτησε το ρωμαϊκό τρόπο ζωής και άλλαξε το όνομά του σε «Ιουστίνος». Επειδή ήταν πολύ γενναίος και τολμηρός έφτασε να γίνει γρήγορα στρατηγός και στη συνέχεια στέφθηκε αυτοκράτορας και έμεινε στην ιστορία γνωστός με το όνομα Ιουστίνος Α'. Έτσι όλη η οικογένεια του Ιουστινιανού αναγκάστηκε να αλλάξει τα ονόματα των μελών της με λατινικά. Ο πατέρας του Ιουστινιανού από Ιστοκ μετονομάστηκε σε Σαββάτιος ενώ ο Ουπράβδα διάλεξε για τον εαυτό του το «Πέτρος Σαββάτιος Ιουστινιανός».
Επειδή ο θείος Ιουστίνος ήταν αμόρφωτος (δεν ήξερε να γράφει ούτε το όνομά του κυριολεκτικά) και χωρίς παιδιά, πήρε κοντά του τον Ιουστινιανό και επιμελήθηκε τη μόρφωσή του ανιψιού του. Ο Ιουστινιανός τον βοηθούσε στη διοίκηση της αυτοκρατορίας. Τα κουτσομπολιά της εποχής έλεγαν ότι πραγματικός αυτοκράτορας ήταν ο Ιουστινιανός και όχι ο Ιουστίνος. Ο Ιουστίνος σκόπευε αφήσει την αυτοκρατορία κληρονομιά στον Ιουστινιανό, όταν πέθαινε. Πράγματι όταν πέθανε ο Ιουστίνος, ο Ιουστινιανός στέφθηκε αυτοκράτορας.
Ο Χαρακτήρας του Ιουστινιανού
Ο Χαρακτήρας του Ιουστινιανού
Τα μοναδικά χαρίσματα του Ιουστινιανού ήταν :
- Ότι ήταν πολύ μορφωμένος
- ότι ήταν πολύ εργατικός (λέγεται ότι πολλές φορές και μια ώρα ύπνου του αρκούσε να ξεκουραστεί).
- Είχε το χάρισμα να διαλέγει πολύ ικανούς συνεργάτες.
Κατά τα άλλα ούτε γενναίος ήταν, ούτε πολύ τολμηρός, ούτε καλός στρατηγός και ήταν μάλλον αυταρχικός και απρόσιτος αυτοκράτορας.
Η αυτοκράτειρα Θεοδώρα
Ιουστινιανός & Θεοδώρα |
Η γυναίκα του Ιουστινιανού, η Θεοδώρα κατάγονταν από την Κύπρο. Ο πατέρας της ήταν αρκτοτρόφος ( φρόντιζε τις αρκούδες) στον ιππόδρομο της Κωνσταντινούπολης. Η Θεοδώρα και δυο αδερφές της έμειναν ορφανές όταν ήταν ακόμη παιδιά (7 χρονών). Έτσι από πολύ νωρίς ήταν αναγκασμένες να βγάζουν μόνες τους το ψωμί τους. Στην προσπάθειά της για επιβίωση η Θεοδώρα έφτασε να γίνει εταίρα (πόρνη) και μάλιστα ξακουστή για την ομορφιά της. Κάποια στιγμή η Θεοδώρα παράτησε τη ζωή που έκανε και έβγαζε το ψωμί της γνέφοντας μαλλί. Μάλιστα, άνοιξε ένα σπίτι που φρόντιζε κοπέλες οι οποίες ήταν κι αυτές εταίρες που αποφάσισαν να μπουν στον «ίσιο δρόμο» και να παρατήσουν το επάγγελμα που έκαναν. Όταν ο Ιουστινιανός γνώρισε την Θεοδώρα, εκείνη είχε πάψει να είναι πόρνη. Ο Ιουστιανός ερωτεύθηκε παράφορα την Θεοδώρα, τόσο, που άλλαξε μέχρι και τη νομοθεσία του κράτους για να μπορέσει να την παντρευτεί (η νομοθεσία απαγόρευε σε μέλη της αυτοκρατορικής αυλής να παντρεύονται με γυναίκες αμφιβόλου ηθικής).
Είναι αλήθεια ότι η Θεοδώρα σαν σύζυγος παρέμεινε πιστή στον Ιουστινιανό και υπήρξε υπόδειγμα αυτοκράτειρας, ενώ υπήρξε και πολύτιμη συνεργάτιδά του, καθώς τον συμβούλευε σοφά για τις αποφάσεις που έπρεπε να πάρει.
Άλλοι συνεργάτες του Ιουστινιανού
Άλλοι συνεργάτες του Ιουστινιανού
- Ο νομομαθής Τριβωνιανός ο οποίος ανέλαβε να ξεδιαλέξει τη ρωμαϊκή νομοθεσία, καθώς υπήρχαν πολλοί νόμοι και προκαλούνταν σύγχυση.
- Ο Ιωάννης Καππαδόκης που ανέλαβε τα οικονομικά του κράτους.
- Οι στρατηγοί Ναρσής και Βελισσάριος οι οποίοι χάρισαν στον Ιουστινιανό λαμπρές νίκες και δόξα.
- Οι αρχιτέκτονες Ανθέμιος και Ισίδωρος
Η Αγία Σοφία ήταν το πιο μεγαλόπρεπο και το πιο δαπανηρό οικοδόμημα της βασιλείας του Ιουστινιανού |
Τα έργα του
Α) Η κωδικοποίηση των νόμων (το ξεδιάλεγμά τους),
Β) Η κατασκευή οχυρωματικών έργων σε όλη την επικράτεια (ορατών ακόμα και σήμερα σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου),
Γ) Η ανέγερση δημοσίων οικοδομημάτων με αποκορύφωμα το διαχρονικό μεγαλειώδες μνημείο της Αγίας Σοφίας,
Δ) Η ενίσχυση του εμπορίου και η δόλια εισαγωγή της καλλιέργειας του μεταξιού από την Κίνα,
Ε)οι θρησκευτικές μεταρρυθμίσεις (Ε' οικουμενική σύνοδος, κλείσιμο της φιλοσοφικής σχολής των Αθηνών),
ΣΤ) Η ενίσχυση των δημοσίων οικονομικών είναι ίσως τα σημαντικότερα σημεία της διακυβέρνησής του.
Οι Συνέπειες των έργων του Ιουστινιανού
Οι Συνέπειες των έργων του Ιουστινιανού
Θετικές
Η Βυζαντινή αυτοκρατορία έφτασε στο απόγειο της δύναμης και της δόξας της.
Ο Ιουστινιανός έγινε ο καλύτερος Βυζαντινός αυτοκράτορας σε όλη την ιστορία της αυτοκρατορίας.
Αρνητικές:
Εξουθένωσε οικονομικά την αυτοκρατορία, καθώς για να γίνουν όλα αυτά τα έργα απαιτούνταν συνεχώς χρήματα τα οποία για να τα συγκεντρώσει χρειάστηκε να επιβάλλει πολύ βαριά φορολογία, στραγγίζοντάς το λαό και την αριστοκρατία.
Ο Ιουστινιανός με τη συνοδεία του |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σας ευχαριστούμε για τα σχόλιά σας. Παρακαλούμε να τηρείτε τους κανόνες καλής διαδικτυακής συμπεριφοράς.
Σχόλια άκομψα, προσβλητικά ή άσχετα με το περιεχόμενο του παρόντος ιστολογίου θα διαγράφονται.